Schulden tijdens huwelijk

Koos was aan de telefoon heel duidelijk: Hij is laaiend op zijn aanstaande ex-echtgenote én hij wil zo snel mogelijk een afspraak. Want wat was het geval? Sara, nu nog zijn echtgenote, is met onbekende bestemming vertrokken toen hij naar zijn werk was en de kinderen op school zaten. Koos is met twee verdrietige kinderen en heel veel schulden achtergebleven. En het erge: hij wist niet eens dat zij schulden hadden…Koos was in de veronderstelling dat zij het goed voor elkaar hadden, hij heeft een goede baan en hij betaalde altijd keurig zijn rekeningen, althans dat dacht hij. Wat nu te doen?

Ik begrijp de haast van Koos en we maken nog dezelfde week een afspraak om te bezien hoeveel schulden er zijn en door wie de schulden gemaakt zijn.  Aan de stapel facturen en aanmaningen lijkt geen einde te komen, alle postorderbedrijven passeren de revue. Voor vele honderden euro’s zijn aankopen gedaan en de facturen zijn nooit betaald! “Vandaar dat Sara er altijd zo prachtig gekleed uitzag…” roept Koos vol ontzetting uit. Koos vertelt dat hij een drukke baan heeft en veel in het buitenland verblijft voor zijn werk. Sara werkt binnenshuis, zij zorgt voor de kinderen, het huishouden en de tuin.

De schulden tijdens het huwelijk gemaakt moeten betaald worden door Koos en Sara, wel kan ik ervoor zorgen dat de schulden die Sara maakt nadat ik het verzoekschrift tot echtscheiding heb ingediend, voor rekening van Sara komen en niet voor rekening van Koos. Ik stel voor direct dezelfde dag een procedure tot echtscheiding op te starten, het voordeel hiervan is dat de huwelijksgemeenschap wordt ontbonden: de datum voor de verdeling van de schulden staat hiermee vast.  Als er na de peildatum nog schulden door Sara gemaakt worden, komen deze voor rekening van Sara.  Koos is opgelucht als de rechter in de uitspraak bepaalt dat Sara een groot deel van de schulden dient te betalen, gelukkig was Koos er snel bij en kon verdere schade worden voorkomen.

Heb je ook vragen over echtscheiding, of andere juridische vragen, mail ons dan op info@smalcs.nl of bel ons op 0251-670212.

Esther Smal is lid van de vFAS en geregistreerd MfN mediator

Waarom Smal Otte?

  • Gratis kennismaking
  • Jarenlange ervaring
  • Snel, gedegen, betrouwbaar
  • Maandagmiddag /-avond inloopspreekuur

Bel mij terug

  • DD slash MM slash JJJJ