Gezag

Carolien heeft samen met haar ex man Gerard een zoon van acht jaar, Luuk. Carolien en Gerard zijn al zes jaar uit elkaar en sinds Gerard twee jaar geleden naar België is verhuisd, heeft Luuk nauwelijks contact met hem. Gerard belt Luuk sporadisch en als Luuk hem twee keer per jaar ziet, is het veel. Carolien probeert het contact tussen Luuk en zijn vader zo veel mogelijk te stimuleren, maar dit wordt lastiger naarmate Luuk ouder wordt. Gerard heeft wel nog het ouderlijk gezag over Luuk. Dit brengt mee dat er bij het nemen van belangrijke beslissingen aangaande Luuk toestemming van Gerard nodig is. Maar Gerard is vaak onbereikbaar en reageert soms helemaal niet op verzoeken van Carolien om ergens toestemming voor te verlenen, zo ook wanneer Carolien naar kantoor belt.

Het is inmiddels twee maanden geleden dat Carolien de formulieren aan Gerard heeft verzonden, waarmee hij toestemming dient te verlenen voor het aanvragen van een paspoort voor Luuk en voor een vakantie. Uit de reactie van Gerard op What’s app berichtjes wordt duidelijk dat hij de formulieren wel heeft ontvangen, maar dat hij weigert om deze in te vullen.

Ik leg aan Carolien uit dat er procedures kunnen worden opgestart, waarbij er aan de rechter wordt verzocht om vervangende toestemming te verlenen. Een dergelijke procedure ziet echter enkel op hetgeen waarvoor de vervangende toestemming wordt gevraagd. Om er voor te zorgen dat Carolien niet iedere keer wanneer Gerard zijn toestemming weigert te verlenen naar de rechter moet, zal er een verzoek tot wijziging van het gezag moeten worden ingediend. Wanneer het ouderlijk gezag van Gerard wordt beëindigd, is Carolien de enige gezaghebbende ouder en heeft zij de toestemming van Gerard niet meer nodig. Op verzoek van Carolien start ik een procedure voor de wijziging van het ouderlijk gezag.

Ook nu weer blijft het stil rondom Gerard. Ter zitting heeft de rechter wel nog een aantal vragen voor Carolien. Het ouderlijk gezag wordt door een rechter namelijk niet lichtvaardig beëindigd. Het wordt de rechter gelukkig al snel duidelijk dat beëindiging van het gezag in dit geval in het belang van Luuk is. Nadat de rechter zich ervan heeft verzekerd dat de beëindiging van het gezag er niet toe zal leiden dat Luuk geen omgang meer mag hebben met Gerard, sluit zij de zitting. Vier weken later ontvang ik de beschikking van de rechtbank, waarin het gezag van Gerard is beëindigd.

Heb je ook vragen over gezag, of andere juridische vragen, mail ons dan vrijblijvend op info@smalcs.nl of bel ons vrijblijvend op 0251-670212. Uiteraard kan je ook een afspraak maken voor een gratis kennismakingsgesprek.

Waarom Smal Otte?

  • Gratis kennismaking
  • Jarenlange ervaring
  • Snel, gedegen, betrouwbaar
  • Maandagmiddag/-avond

Bel mij terug

  • DD slash MM slash JJJJ