Mediation echtscheiding

Scheidingsmediation

Veel huwelijken stranden helaas voortijdig: een op de drie (echt)paren gaat uit elkaar. Soms in woede; maar in veel gevallen gelukkig ook in goed overleg. Het is gebruikelijk dat de echtparen ieder een advocaat inschakelen en dat zij verschijnen voor een rechter.  Dat is in de regel een tijdrovende, kostbare procedure. Het kan ook leiden tot een eenzijdige juridische benadering. Bovendien kunnen verschillen van mening tussen beide partners hoger oplopen dan nodig is. Behalve de juridische aspecten van de ontbinding van een huwelijk, zijn er dikwijls ook allerlei andere kwesties die om een oplossing vragen: bijvoorbeeld emotionele en/of  financiële problemen. Verder is er in veel gevallen sprake van een ongelijke verhouding tussen de partners. Daarnaast als er minderjarige kinderen zijn, moet een zorgplan of ouderschapsplan worden opgesteld, met inachtneming van de behoefte van de kinderen.

Echtscheiding kan in goed overleg. De laatste jaren zijn er steeds meer mogelijkheden ontstaan voor (echt)scheidingsmediation.

Mediator en Advocaat

Esther Smal is een goed opgeleide mediator, die tevens advocaat is. Als mediator vergaart zij bij de partijen alle relevante informatie, ook van financiële aard en schakelt waar nodig andere deskundigen in,  zoals een fiscalist of een kindbehartiger. Zij geeft voorlichting en ziet erop toe dat er evenwicht is tussen partijen bij de onderhandelingen. Wanneer de partijen samen tot een voor beide aanvaardbare regeling zijn gekomen, legt Esther alle afspraken vast in een convenant. De rechtbank bevestigt de afspraken in een echtscheidingsbeschikking. Op deze wijze hoeven partijen niet naar de rechtbank. Daarna zorgt zij dat het huwelijk wordt ontbonden.

Samen tot een oplossing komen

Het voordeel van mediation ten opzichte van scheidingsprocedure op tegenspraak, zeg maar het “gewoon” scheiden, is dat partijen samen naar de mediator gaan. In plaats van ieder naar een eigen advocaat.  Tijdens de mediation wordt alle ruimte geschapen om over en weer over elkaars verlangens te bespreken, op basis van argumenten en belangen. De kinderen, het delen van het inkomen, de schulden en de bezittingen, de woning en pensioen. Het zijn gevoelige zaken, die een regeling vergen die tegemoet komt aan ieders belangen. Voorwaarde is wel dat de wil bij beide echtelieden aanwezig moet zijn om samen tot een oplossing te komen.

Doorlooptijd Mediaton

De duur van de mediation is afhankelijk van partijen. De gesprekken vinden gemiddeld om de twee weken plaats, tenzij meer tijd nodig is. Gemiddeld duurt mediation drie maanden.

Kosten van Mediation

De kosten van een mediation zijn in de meeste situaties vele malen lager dan een procedure die wordt beslecht door de rechter. Daarnaast duurt een procedure op tegenspraak vaak erg lang, bij de meeste rechtbanken duurt het ca 9 a 12 maanden voordat de zaak door de rechter behandeld wordt.

Neem contact op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek via email: smal@smalcs.nl of telefoon: 0251-670212.

Waarom Smal Otte?

  • Gratis kennismaking
  • Jarenlange ervaring
  • Snel, gedegen, betrouwbaar
  • Maandagmiddag /-avond inloopspreekuur

Bel mij terug

  • Datumnotatie:DD slash MM slash JJJJ