Recht op partneralimentatie?

Familierecht advocaat Esther Smal doet meer dan alleen scheidingen regelen. ‘Ook het geruststellen van cliënten behoort tot haar vakgebied.’

De stoom komt uit haar oren als Saskia bij mij op kantoor komt. Saskia vertelt dat zij samen met haar echtgenoot Tom heeft afgesproken om de echtscheiding in goed overleg te regelen, zonder naar de rechtbank te gaan. Maar toen Saskia vanmiddag thuiskwam van haar werk lag een brief van de rechtbank op de mat met daarin een verzoek tot partneralimentatie. En nog wel een fors bedrag! Dat was tegen de afspraak in…

De partneralimentatie is ook tegen de afspraken in; samen hebben ze afgesproken dat Tom zo snel mogelijk weer aan het werk gaat en geen aanspraak maakt op alimentatie. Bovendien is het bedrag dat hij vraagt zo hoog dat zij het niet kan betalen!

Saskia en ik bespreken het arbeidsverleden van Tom en hieruit blijkt dat Tom tot voor kort altijd gewerkt heeft. Tom heeft een schat aan werkervaring, hij werkt immers al ruim 15 jaar. Daarnaast heeft Tom zonder opgaaf van reden zelf ontslag genomen.

Ik stel Saskia gerust door haar uit te leggen dat Tom behoefte aan partneralimentatie moet hebben en dat sprake moet zijn van behoeftigheid. Tom moet dat aantonen.

De rechter zal zowel de behoefte als behoeftigheid toetsen. Omdat Tom altijd een goede baan heeft gehad en zelf ontslag heeft genomen, zal de rechter zijn verzoek afwijzen. Saskia is blij en vooral opgelucht als de rechter twee weken later Tom zijn verzoek afwijst.

Heb je ook vragen over alimentatie, of andere juridische vragen, mail ons dan op info@smalcs.nl of bel ons op 0251-670212.

Esther Smal is lid van de vFAS en geregistreerd MfN mediator

Waarom Smal Otte?

  • Gratis kennismaking
  • Jarenlange ervaring
  • Snel, gedegen, betrouwbaar
  • Maandagmiddag /-avond inloopspreekuur

Bel mij terug

  • DD slash MM slash JJJJ