Mediation echtscheiding

Een scheiding betekent voor veel mensen dat ze in een emotionele, financiële en soms ook juridische achtbaan terechtkomen. Soms is het nodig dat beide partners ieder hun eigen advocaat inschakelen. Maar scheiden kan ook in goed overleg. Gelukkig wel. Een mediator kan je daarbij helpen. Daarom kiezen steeds meer partners die uit elkaar gaan voor mediation.

Wat is mediation?
De mediator zorgt ervoor dat er evenwicht is tussen de (ex-)partners bij de onderhandelingen en geeft voorlichting en informatie. Dat gebeurt tijdens gesprekken waar beide partijen aanwezig zijn. Pas als de (ex-)partners samen tot een regeling zijn gekomen die ze allebei willen aanvaarden, dan legt de mediator de afspraken vast in een overeenkomst, ook wel convenant genoemd. Daarna zorgt de echtscheidingsmediator ervoor dat het huwelijk wordt ontbonden. Je hoeft zelf niet naar de rechtbank. Wel bevestigt de rechtbank de afspraken die jullie samen maken in een zogenaamde echtscheidingsbeschikking.

Voordelen van mediation
Het voordeel van mediation ten opzichte van scheidingsprocedure op tegenspraak – het ‘gewone’ scheiden -, is dat je samen naar de mediator gaat. En niet ieder naar een eigen advocaat. Dit bespaart tijd, energie en kosten. Ook krijg je tijdens mediation de ruimte om over en weer elkaars verlangens te bespreken. De kinderen, het delen van het inkomen, de schulden en de bezittingen, de woning en pensioen: het zijn gevoelige zaken. En die vragen om een regeling die tegemoet komt aan ieders belangen. Voorwaarde voor mediation is dan ook dat beide partners samen tot een oplossing willen komen.

Hoe lang duurt mediation?
De duur van de mediation is afhankelijk van jullie situatie. Grofweg kun je uitgaan van een duur van drie maanden. De gesprekken vinden gemiddeld om de twee weken plaats, tenzij meer tijd tussen de besprekingen nodig is.

Wat als mediation niet werkt?

Als het niet mogelijk – of niet wenselijk – is om de scheidingsprocedure via mediation tot een goed einde te brengen, dan blijft uiteraard de mogelijkheid bestaan om met hulp van eigen advocaten een huwelijk of geregistreerd partnerschap te ontbinden, via een zogenaamde procedure op tegenspraak. Meer hierover op de pagina familierecht.

Meer weten over mediation?
Bel voor meer informatie, of voor een gratis kennismakingsgesprek met 0251 670212 of stuur een e-mail naar info@smalcs.nl

Waarom Smal Otte?

  • Gratis kennismaking
  • Jarenlange ervaring
  • Snel, gedegen, betrouwbaar
  • Maandagmiddag /-avond inloopspreekuur

Bel mij terug

  • DD slash MM slash JJJJ