Alimentatie afspraken

Arjan heeft uit een eerdere relatie twee dochters. Zijn oudste dochter is meerderjarig en woont inmiddels op kamers en zijn jongste dochter woont bij haar moeder. Arjan heeft schulden. Het is begonnen met een Belastingschuld. Omdat hij die graag zo snel mogelijk wilde aflossen, heeft hij andere rekeningen laten oplopen. Zo is het van kwaad tot erger gegaan. Inmiddels ziet Arjan geen andere mogelijkheid meer dan schuldhulpverlening aan te vragen. Gelukkig komt hij daarvoor in aanmerking. De schuldhulpverlening verwacht wel van Arjan dat hij geen alimentatie meer betaalt voor zijn kinderen. Arjan komt bij mij op kantoor met de vraag of dit zomaar kan en wat hij daarvoor moet doen.

Ik leg Arjan uit dat het feit dat hij schulden en schuldhulpverlening heeft een reden kan zijn om de alimentatie te verlagen of op nihil te stellen. Dat kan worden bewerkstelligd door middel van afspraken met de alimentatiegerechtigden of door een beschikking van de rechtbank. Uiteraard verdient het de voorkeur om dit door middel van onderlinge overeenstemming te regelen, maar het is de vraag of zijn oudste dochter en zijn ex-vrouw hier zomaar mee akkoord gaan. Ik bespreek met Arjan dat er in de rechtspraak over het algemeen wordt aangenomen dat een ouder, ook al heeft hij/zij geen draagkracht om alimentatie te betalen, worden geacht een minimumbedrag van € 25,- per kind per maand aan kinderalimentatie te kunnen betalen.

Arjan bespreekt dit met zijn schuldhulpverlener en die gaat er mee akkoord dat hij aanbiedt om per kind € 25,- per maand te betalen. In een brief aan de oudste dochter van Arjan en aan zijn ex-vrouw leg ik – onderbouwd met stukken – de situatie van Arjan uit. Ik geef aan dat Arjan de situatie betreurt en het liever ook anders had gezien en geef aan dat Arjan maximaal € 25,- per maand kan betalen zo lang hij schuldhulpverlening heeft. Uiteraard zijn zij hier niet blij mee, maar zij hebben begrip voor de situatie. Ik stel twee vaststellingsovereenkomsten op, waarin ik de afspraken neerleg. Als de handtekeningen zijn gezet is Arjan blij dat dit alles is geregeld zonder tussenkomst van de rechter.

Heb je ook vragen over alimentatie, of andere juridische vragen, mail ons dan vrijblijvend op info@smalcs.nl of bel ons vrijblijvend op 0251-670212. Uiteraard kan je ook een afspraak maken voor een gratis kennismakingsgesprek.

Waarom Smal Otte?

  • Gratis kennismaking
  • Jarenlange ervaring
  • Snel, gedegen, betrouwbaar
  • Maandagmiddag /-avond inloopspreekuur

Bel mij terug

  • DD slash MM slash JJJJ